دانه کنجد سرشار از مواد مغذی است و عطر و طعم خاص و منحصر به فردی دارد. از این دانه ها، برای تهیه و تزئین انواع غذاها، خوراک ها، نان ها، شیرینی ها و غیره استفاده می‌شود. کنجد، دانه ای است که دارای انواع مختلفی همچون کنجد قهوه ای، سفید  و سیاه است. بسیاری از افراد تصور می کنند که کنجد سیاه و سفید یکسانند. این در حالی است که این دو نوع کنجد از جهات گوناگون با یکدیگر تفاوت دارند و هر یک را برای مصارف خاصی به کار می برند...

دانه های کنجد سیاه و دانه های کنجد سفید چه تفاوتی با هم دارند؟

بارزترین تفاوت دانه های کنجد سیاه و سفید رنگ خواهد بود. این اختلاف رنگ از این واقعیت حاصل می شود که دانه های کنجد سیاه از غلاف آن خارج نمی شوند. این در حالی است که برای تهیه کنجد سفید، پوست دانه ها برداشته می شود تا قسمت های داخلی و سفید رنگ دانه ها مشخص شود. از بین بردن این غلاف رویین، موجب تغییراتی در کنجد می شود که نه تنها طعم، بلکه حتی ارزش تغذیه ای آن را تغییر می دهد. برخی از تفاوت های کنجد سیاه و سفید عبارتند از:

  • دانه های کنجد سیاه نسبت به کنجد سفید، دارای کلسیم بیشتری هستند.
  • طعم دانه های کنجد سیاه، به دلیل وجود پوسته کمی تلخ است. اما دانه های کنجد سفید طعم شیرین تری دارند و عطر و طعم هسته دانه نیز در آن ها مشهود است.
  • کنجد سیاه دارای بافت تردی است که بر طعم آن نیز تأثیر می گذارد!
  • از این دو نوع کنجد در غذاهای گوناگونی استفاده می شود. به عنوان مثال کنجد سیاه برای طبخ غذاهای شرق آسیا بیشتر کاربرد دارد. این در حالی است که دانه های کنجد سفید در غذاهای غربی مانند نان های همبرگر آمریکایی و برخی از غذاهای خاورمیانه کاربرد دارند.

آیا می توان دانه های کنجد سیاه و سفید را به جای یکدیگر به کار برد؟

در پاسخ به این سوال باید توجه کنید که علیرغم این واقعیت که دانه های کنجد سیاه نسبت به نوع سفید، طعم شدیدتری دارند، تفاوت اصلی این دو دانه بیشتر در ظاهر آن هاست. بنابراین کنجد سیاه را می توان به عنوان جایگزین کنجد سفید استفاده کرد و تاثیر چندانی نیز بر طعم آن نداشته باشد.

از طرفی باید توجه کنید که همین تفاوت ناچیز و ظریف در طعم و عطر انواع کنجد می تواند ترکیب آن ها با انواع ادویه ها را دگرگون سازد. به عنوان مثال عطر و طعم کنجد سیاه، در ترکیب با ادویه جاتی که دارای طعم ترش هستند، نسبت به کنجد سفید بهتر عمل می کند. همچنین لطافت دانه های کنجد سفید با شیرینی و طعم های ظریف در انواع دسرها تناسب بهتری دارد. با این وجود، تفاوت میان این دانه ها ناچیز است و می توان از آنها برای تهیه غذاهایی با طعم تقریباً یکسان استفاده کرد.

چه زمانی باید از کنجد سیاه و چه زمانی باید از کنجد سفید استفاده کنیم؟

از کنجد سیاه برای تهیه غذاهایی با رنگ روشن تر و مواقعی که می خواهیم تضاد تیرگی و روشنی را بیشتر نشان دهیم و همچنین غذاهایی که عطر و طعم و ادویه های قوی تری دارند استفاده می کنیم. چرا که در این قبیل غذاها، ممکن است طعم ملایم کنجد سفید، به خوبی احساس نشود یا در ترکیب با دیگر طعم ها از بین برود. در دستور تهیه انواع نان نیز می توان از کنجد سیاه به جای دانه خشخاش استفاده کرد.

دانه کنجد سفید، برای تهیه دسرها و غذاهای پخته شده با طعم ملایم، به کار می رود و در این حالت عطر و طعم آن و همچنین بافت نرم و خواص آن نیز به خوبی قابل تشخیص خواهد بود. این نوع کنجد را می توان برای ایجاد تضاد رنگی، در غذاهایی که رنگ تیره ای دارند نیز به کار برد و جذابیت و جلوه خاصی به آن ها افزود.

خواص این دو کنجد در چیست؟

دانه کنجد یکی از انواع دانه های روغنی است که منبع سرشاری از اسیدهای چرب غیر اشباع محسوب می شود و علاوه بر چربی، دارای پروتئین، کلسیم، مواد معدنی، انواع ویتامین ها، کربوهیدرات و فیبر است. جالب است بدانید که مصرف یک قاشق غذاخوری دانه کنجد، می تواند 14 درصد از نیاز روزانه بدن به کلسیم را برطرف سازد. دانه کنجد، منبع آهن نیز هست. آهن به خودی خود در رفع خستگی مفید بوده و در پیشگیری از ابتلا به کم خونی و فقر آهن موثر است.

تفاوت کنجد سیاه با سیاه دانه در چیست؟

کنجد سیاه و سیاه دانه، از نظر ظاهری شباهت بسیاری به یکدیگر دارند و همین امر نیز گاها افراد را در تشخیص آن ها دچار خطا می کند. برای تشخیص کنجد سیاه از سیاه دانه باید به نکات زیر توجه کنید:

  • کنجد سیاه دارای عطر و طعمی شبیه به کنجد و روغن ارده است. اما سیاه دانه، بوی خاصی ندارد.
  • کنجد سیاه تا حدودی مزه تلخ دارد. اما تلخی سیاه دانه بسیار بیشتر و شدیدتر است.
  • کنجد سیاه دارای بافت نسبتا نرمی است که می توان آن را با فشار دست و یا دندان، له کرد. اما سیاه دانه پوست سختی دارد و با دست قابل له شدن نیست.

در این مطلب به بررسی خصوصیات و ویژگی های کنجد سیاه و سفید و تفاوت آن ها با یکدیگر پرداختیم و دیدیم که کنجد سفید، همان کنجد معمولی است که پوست آن جدا شده و به همین دلیل نیز موارد مصرف و خصوصیات آن با کنجد سیاه متفاوت است.

 

کدام نوع کنجد بهتر است؟

پوست کنجد حاوی فیبر غذایی است و به این لحاظ کنجد با پوست دارای ارزش غذایی بیشتری است، افزود: به دلیل اهمیت فیبر برای دستگاه گوارش مصرف روزانه آن ضروری است. بنابراین کنجد پوست دار بهتر از کنجد پوست گرفته شده است زیرا با پوست گرفتن کنجد علاوه بر این که میزان فیبر غذایی آن کاهش می یابد به دلیل وجود چربی های غیراشباع در این دانه خوراکی، روند فساد پذیری آن سریع تر می شود.

منظور از کنجد با پوست همان کنجد سیاه می باشد.

 

برای تهیه ارده کنجد سیاه و ارده کنجد سفید کلیک نمایید.